Rijnbrink

MijnLeeskring.nl

  1. Home > 

Dit is de website voor leeskringen in Overijssel en Bibliotheek Nijkerk en Bibliotheek Noordwest Veluwe

Als leeskring wilt u kunnen beschikken over meer exemplaren van één titel. In Overijssel kunt u daarvoor gebruik maken van de collectie voor leeskringen die Rijnbrink in Deventer beheert.

Is uw leeskring aangemeld bij Rijnbrink, log dan in op deze website en en maak een keuze uit 400 titels. De boeken worden in een tas compleet met achtergronddocumentatie bij de bibliotheek van uw keuze afgeleverd. Benieuwd hoe het werkt en wat het kost? Lees meer in onze spelregels.

Wilt u weten of er een leeskring bij u in de buurt is waar u bij kunt aansluiten of zelf een leeskring starten, bekijk dan de kaart hieronder. De groene symbooltjes geven aan dat er ruimte is voor nieuwe leden. Bekijk ook de oproepen of plaats er zelf een om een leeskring te starten. Om van de leeskringcollectie van Rijnbrink gebruik te maken, is het nodig om uw leeskring aan te melden.

Leeskringen die het overzicht van de titels uit de collectie op papier willen hebben, kunnen de Leeswijzer 2021-2022 printen. De beschrijvingen van de boeken staan in de collectie van Mijnleeskring.nl. 


 

Leeskringen Overijssel en Gelderland

Leeskring aanmelden >>

De kaart wordt geladen

Bij ons bekende leeskringen. Klik op een van de bolletjes om een leeskring op te vragen.

Actueel

Senia organiseert online BoekMeeting

Onder de naam BoekMeeting organiseert Senia in december en januari online leesclubs  over het boek Fortuna’s kinderen van Annejet van der Zijl. Aan de hand van een leeswijzer met inspirerende discussievragen gaat u in gesprek over het boek. Iedereen kan meedoen. De kosten voor deelname zijn € 7,50 | € 4,50 voor Senia-leden. U dient zelf voor een exemplaar van het boek te zorgen. Meer informatie op de website van Senia.

 

Online leescommunity's: TikTok en Instagram

Een kijkje tussen de actieve boekenclubs in de provincie laat zien dat vooral 50+’ers zich wagen aan het deelnemen aan een leesclub. Toch zijn ook de jongere generaties weer aan het lezen geslagen. Op de sociale mediaplatforms TikTok en Instagram vinden tieners en twintigers elkaar via de hashtags #Booktok en #Bookstagram. Er worden filmpjes geplaatst waarin boeken gerecenseerd worden en jongeren gaan in de reacties het gesprek met elkaar aan. Zo ontstaat een ware lezerscommunity, in een net iets andere vorm dan de traditionele leesclub.

In deze video (Engelstalig) wordt uitgelegd hoe #BookTok werkt: https://www.youtube.com/watch?v=uo8KjslwINI

Zin om mee te doen aan een leeskring?

Op het kaartje kunt u zien welke leeskringen plaats hebben voor nieuwe leden, deze zijn groen. U kunt natuurlijk ook een nieuwe leeskring starten door andere lezers in uw omgeving enthousiast te maken.

 

Tips en werkvormen voor onlineleesclubs 

Veel leesclubs hebben stilgestaan door corona. Terwijl lezen en praten over boeken juist een heerlijke afleiding en ontspanning kan zijn. Zo zoeken bibliotheken en leesclubs naar alternatieven. Want hoe doe je dat dan en in welke vorm? Er zijn heel veel online én offline manieren te bedenken. Vandaar dat er een inspiratiedocument is ontwikkeld waarin verschillende tips, werkvormen en een mindmap worden gedeeld. Deze zijn ook goed bruikbaar voor het organiseren van een zomeractiviteit!

 

Contactpersonen 

Contactpersonen voor de leeskringen bij Rijnbrink zijn Jose Lohuis en Hilly Seine, te bereiken via mail of telefoon 088- 1970357. 

Achtergrondinformatie bij de boeken 

Met ingang van 2019 zijn we gestopt met het leveren van papieren mappen bij de boeken. Als u ingelogd bent bij Mijnleeskring vindt u bij elke titel achtergrondinformatie in de vorm van recensies, filmpjes, een interview met de schrijver of discussietips. Bij de boeken voor 2019 sturen we nog wel papieren mappen mee.

In plaats van discussievragen kunt u ook gebruik maken van verhaalanalyse, met elementen zoals opbouw, thema’s en personages. Er zijn ook andere manieren om de discussie op gang te brengen of de bijeenkomst met andere werkvormen aan te kleden, lees het artikel Leesclub anders dan anders van Hebban. 

 

Nieuws

Helaas geen nieuws items gevonden.