Rijnbrink Nijverdal

MijnLeeskring.nl

 1. Home > 

Dit is de website voor leeskringen in Overijssel en pilot Nijkerk/Noordwest Veluwe

Als leeskring wilt u kunnen beschikken over meer exemplaren van één titel. In Overijssel kunt u daarvoor gebruik maken van de collectie voor leeskringen die Rijnbrink in Nijverdal beheert.

Is uw leeskring aangemeld bij Rijnbrink, log dan in op deze website en en maak een keuze uit 400 titels. De boeken worden in een tas compleet met achtergronddocumentatie bij de bibliotheek van uw keuze afgeleverd. Benieuwd hoe het werkt en wat het kost? Lees meer in onze spelregels.

Wilt u weten of er een leeskring bij u in de buurt is waar u bij kunt aansluiten of zelf een leeskring starten, bekijk dan de kaart hieronder. De groene symbooltjes geven aan dat er ruimte is voor nieuwe leden. Bekijk ook de oproepen of plaats er zelf een om een leeskring te starten. Om van de leeskringcollectie van Rijnbrink gebruik te maken, is het nodig om uw leeskring aan te melden.

Leeskringen die het overzicht van de titels uit de collectie op papier willen hebben, kunnen de Leeswijzer 2018-2019 printen. Er is een aparte lijst met titels die als e-book beschikbaar zijn via de Onlinebibliotheek.nl. De beschrijvingen van de boeken staan in de collectie van Mijnleeskring.nl. 


Boeken met korting te koop voor leeskringen 

Vertegenwoordigers van leeskringen in Groningen, Drenthe en Overijssel kiezen jaarlijks vier boeken. Voor het seizoen 2018/2019 zijn dat: 

 1. Nina Polak- Gebrek is een groot woord
 2. Sebastian Barry- Dagen zonder eind
 3. Jane Gardam- Een onberispelijke man
 4. Jeroen Olyslaegers- Wil

Documentatiemap

Bij elke titel verschijnt een documentatiemap met informatie en discussievragen die bijdragen aan een gestructureerde en geanimeerde bespreking in een leeskring.

Lezingen

De samenstellers van de documentatiemappen geven aanvullend in Nijverdal een lezing voor deelnemers die het boek in hun eigen leeskring bespreken. 

Kijk voor meer informatie in deze brief of op de website van Rijnbrink.  Bestellen is tot 1 juni 2018 mogelijk via het bestelformulier
 

  

Leeskringen Overijssel en Gelderland

Leeskring aanmelden >>

De kaart wordt geladen

Bij ons bekende leeskringen. Klik op een van de bolletjes om een leeskring op te vragen.

Actueel

Inschrijving Zomer-leesclubs 2018 van Senia

Ook in 2018 organiseert Senia weer Zomer-leesclubs. Wie inschrijft leest in de maanden juni tot en met augustus 3 boeken. En die bespreekt u met lezers uit uw omgeving. Senia brengt u bij elkaar! Het thema dit jaar is 'Een reis door het leven'. De boeken waarvoor Leeswijzers beschikbaar zijn:

Sonja Barend- Je ziet mij nooit meer terug (ook te leen bij de Onlinebibliotheek)

Paolo Cognetti – De acht bergen

Tommy Wieringa- De heilige Rita

De kosten zijn €16 per persoon. Meer informatie en aanmelding bij Senia.

 

Mijnleeskring klaar voor seizoen 2018- 2019   

De contactpersonen van de leeskringen die ingeschreven staan bij Mijnleeskring van  Rijnbrink ontvangen in de week van 26 maart informatie over het nieuwe seizoen. De leeskringcollectie is geactualiseerd, bestellen is al mogelijk.

Zin om mee te doen aan een leeskring? Op het kaartje kunt u zien welke leeskringen plaats hebben voor nieuwe leden, deze zijn groen. U kunt natuurlijk ook een nieuwe leeskring starten door andere lezers in uw omgeving enthousiast maken.

Aanbod van vertalers voor leesclubs 

Vertalers zijn misschien wel de aandachtigste lezers van een roman – elk woord is door hun handen gegaan. En wat ligt er dan meer voor de hand om als leesclub met de vertaler van de gelezen roman in gesprek te gaan? Het Nederlands Letterenfonds en De Schrijverscentrale (voorheen Schrijvers School Samenleving) doen leesclubs daarom een uniek aanbod: voor het sterk gereduceerde tarief van 100 euro plus reiskosten kunnen zij één van de voor de Europese Literatuurprijs 2018 genomineerde vertalers uitnodigen. Meer informatie. Genomineerde boeken die via Mijnleeskring.nl beschikbaar zijn:

Cognetti- De acht bergen

Gardam- Een onberispelijke man

Grondahl- Vaak ben ik gelukkig

Perry- Het monster van Essex

Slimani- Een zachte hand

Toibin- Het huis van de namen

 

Contactpersonen van Rijnbrink voor leeskringen 

Contactpersonen voor de leeskringen bij Rijnbrink zijn Jose Lohuis en Hilly Seine, te bereiken via mail of telefoon 088- 1970397. 

Inspirerende video's over Nederlandse literatuur op Vlogboek 

Vlogboek is een YouTube kanaal met video’s waarin docent Nederlands Jörgen Apperloo de Nederlandse literatuur bespreekt. De video’s gaan over boeken, auteurs, literatuurgeschiedenis en literatuurwetenschap. Bij elk besproken werk geeft Vlogboek enkele tips welke boeken u op basis van overeenkomstige thematiek, opbouw, genre of schrijfstijl verder zou kunnen lezen. Naast boeken en auteurs zijn de onderwerpen bijvoorbeeld Het nut van recensies of Vormen van intertekstualiteit. De besprekingen richten zich op leerlingen in het onderwijs, maar zijn ook geschikt voor leeskringen en literatuurliefhebbers. 

 

 

Nieuws

 • CPNB vraagt de komende jaren even vaak vrouwen als mannen voor Boekenweek

  Lees verder
 • Etchica Voorn wint Opzij Literatuurprijs

  Lees verder
 • Multitalent Armando (88) overleden

  Lees verder
 • Auke Hulst wint Bob den Uyl Prijs 2018

  Lees verder
 • Murat Isik schrijft Boekenweekessay 2019, Thema Boekenweek is De moeder de vrouw

  Lees verder
 • Eerste penning van Akademie van Kunsten voor Remco Campert

  Lees verder
 • Ester Naomi Perquin wint de Herman de Coninckprijs

  Lees verder
 • BookSpot Gouden Strop voor Enter van Willem Asman

  Lees verder
 • C. Buddingh’-prijs voor Radna Fabias

  Lees verder
 • Uitreiking P.C. Hooft-prijs 2018 aan Nachoem M. Wijnberg

  Lees verder